top of page

תכנון חשמל - דירת קבלן: שינויים בדירת קבלן, שינויי חשמל, תכנון תאורה

תוכן עניינים

 

למה תכנון חשמל בדירת קבלן כל כך חשוב?

בחיי היום יום כולנו מבצעים פעולות רבות באופן אוטומטי, ללא מחשבה מרובה. אולם, בתכנון דירה חדשה כמו למשל ברכישת דירת קבלן, חשוב לשים לב למיקומי נקודות חשמל בדירת קבלן והתאורה מבעוד מועד, מאחר ותשתית החשמל מותקנת בשלב מוקדם יחסית של הפרויקט. לאחר מכן, ביצוע שינויי חשמל בדירת קבלן הופך לקשה, יקר ואף בלתי אפשרי במקרים מסוימים.

 

בדירת קבלן כל ההתנהלות מתבצעת מול מחלקת שינויי דיירים. לפני כל פעולה שתרצו לבצע בדירה יש לקרוא לעומק את ההנחיות והנהלים שנמסרו לידיכם במעמד כנס הדיירים ו/או הפגישה הראשונית בה קיבלתם את תיק הדייר.

 

איך מתחילים?

לפני שתתחילו בשינויי חשמל בדירת קבלן, עליכם לבדוק את התכניות מסט תכניות הדירה, להבין אותן ואת המקרא, מערכת הסימונים, בהם יועץ החשמל השתמש לתכנון החשמל. לעיתים, המקרא נמצא בטבלה בצמוד לתכנית באותו דף ולעיתים ניתן בדף נפרד. מקרא החשמל מפרט את משמעות הסימנים הגרפיים, הגובה שלו וכל מידע נוסף. לדוגמא: (תמונה ממקרא חשמל)

 

* למרות ששלב זה נקרא תכנון החשמל מדובר רק על מיקום נקודות חשמל בדירת קבלן בלבד. תכנון החשמל עצמו, גודל הלוח וסוג החיבורי אלו דברים המופיעים במפרט הדירה ונקבעים על ידי יועץ החשמל של הפרויקט.


 לאחר מכן, עליכם להבין את מיקום הריהוט בכל חדר וחדר, כך תוכלו לדעת היכן למקם את נקודות החשמל וגם להבין את כמות השקעים שתצטרכו בהתאם לשימושים השונים. למשל, איפה תרצו למקם את הטלוויזיה? את המחשב? נסו לצפות למשל שינוי סידור החדר או ייעוד החדר, הוספת פינת עבודה ועוד..


תכנון חשמל לדירת קבלן
שקע ליד שידת לילה

דירת קבלן בהוד השרון - צילום: יונתן תמיר מעצבת שותפה: מירי בן חיים סטיילינג לצילומים: סטודיו - מלי קאי



נקודות ודגשים בתכנון נקודות חשמל שתמיד חשוב לשלב בתכנון הבית:

  • פונקציונליות: תכנון נכון מבטיח שיהיו לכם מספיק נקודות חשמל בכל מקום שתצטרכו אותן, בהתאם לריהוט, למוצרי החשמל ולצרכים האישיים שלכם.  מקמו את הריהוט ומוצרי החשמל במידות הנכונות על גבי התכניות וודאו שיש התאמה בין מיקום נקודות החשמל למיקום הריהוט.

  • אסתטיקה: מיקום נכון של שקעים, מתגים וגופי תאורה תורם ליצירת מראה נעים ומסודר בבית.הקפידו על גבהים אחידים וריכוז אביזרים .

  • אפשרויות עתידיות: חשוב לקחת בחשבון צרכים עתידיים, כמו הוספת חדרים או שדרוג מוצרי חשמל, החלפה בין מיקום המיטה לשולחן, הגדלת המיטה למיטה וחצי ולתכנן את התשתית בהתאם.

  • נוחות: תאורה נכונה חיונית לרווחה שלכם, בריאותכם  ובטיחותכם, לעומת זאת תאורה לקויה מקשה על ההתנהלות  גורמת לעייפות, כאבי ראש ומצב רוח ירוד.

  • חשמל חכם: בדירות קבלן עם מפרטים עשירים, ישנו מפרט של שילוב מערכת חשמל חכם בחלק הציבורי (סלון ומטבח) של הדירה. יש לבדוק בנפרד את המפרט של מערכת זו ואת אפשרויות השדרוג מול הספק של הקבלן.

  • מטבח: את נקודות החשמל ותאורה של המטבח נסמן באופן מדויק מול חברת המטבחים ו/או הנגר המבצע. במידה ולא קיבלתם התייחסות לתכנון הנקודות יש לדאוג לסמן זאת לנציגת הקבלן באופן המדויק ביותר.

  • ממ"ד: בממ"ד לא ניתן לבצע שינויים לאחר היציקה בחציבות וכל שינוי שתרצו לבצע לאחר מכן יהיה על גבי הקיר עצמו בתעלות חיצוניות. את מיקום החשמל והתאורה בממ"ד יש לבדוק מספר פעמים ולחשוב היטב על כל השימושים השונים שנרצה שיהיו לנו בממ"ד.

 

תכנון נכון של נקודות החשמל והתאורה בדירת קבלן מחייב מחשבה מראש. עלות השינויים הינה לפי מחירון הקבלן וישנם פערי מחיר משמעותיים בין עלויות העבודה לפני ביצוע ואחרי ביצוע – תכנון נכון יחסוך לכם הרבה כסף ועוגמת נפש


תכנון תאורה בדירת קבלן -  איך מתכננים תאורה נכונה?

נושא חשוב נוסף על תכנון החשמל בדירת קבלן, הוא תכנון התאורה בדירת קבלן. בדרך כלל בתכנון תאורה בדירת קבלן סטנדרטית, נותן היזם כמות מאד בסיסית של נקודות תאורה וישנם הרבה אזורים שאינם מקבלים מענה. בנוסף, מיקום נקודות התאורה בתכנית הקבלן איננו מותאם למיקום הריהוט שלכם ולאחר כניסה לדירה תמצאו שהפערים מאד בולטים לעין ומייצרים מצבים לא נוחים ולא נכונים לכם. את כל השינויים שתרצו לבצע מומלץ לבצע בהתאם ללוח הזמנים של הקבלן מאחר ועלות השינויים וההתאמות בעת מגורים בבית יהיו יקרות וכרוכות בעבודות נוספות ואי נוחות.

 

הגדירו את הצרכים שלכם:

לפני שאתם מתחילים לתכנן, חשוב לחשוב על הצרכים שלכם בכל חדר בבית. מי גר בבית? אילו גילאים? צעירים או מבוגרים? איפה אתם קוראים? עובדים? מבשלים? מארחים?

  • חדר שינה: תאורה רכה ומרגיעה חשובה בחדר השינה. ניתן להשתמש במנורות קיר, מנורות שולחן ואפילו תאורה מתחת למיטה. וודאו כי גובה המפסקים ליד המיטה תואם את גובה המיטה והמזרן.

  • סלון: תאורה כללית חזקה חשובה בסלון, יחד עם תאורה ממוקדת לאזורי ישיבה וקריאה. מומלץ לבחור במנורות תלויות, נברשות, גופי תאורה תלויים, מנורות רצפה ועוד. במעבר בין אזורים שונים כמו סלון, מטבח מסדרון, כדאי לשלב מפסקים מחליפים / מצליבים (מפסק שיש לו 3 נקודות שליטה של כיבוי והדלקה).

  • מטבח: תאורה חזקה ופונקציונלית חשובה במטבח, במיוחד מעל משטח העבודה וכיור. ניתן להשתמש בתאורה מתחת לארונות, גופי תאורה תלויים ועוד. להרחבה על תכנון מטבחים

  • חדר אמבטיה: תאורה חזקה חשובה בחדר האמבטיה, במיוחד ליד המראה, לתאורה מיטבית רצוי למקם גופים מצידי המראה,בחרו בתאורה מובנית במראה, ושלבו גופי תאורה תלויים דקורטיביים בעלי גוון אור חם.

 

גם בתכנון תאורה בדירת קבלן, כמו בתכנון מיקום נקודות החשמל, נסו לצפות מצבים שונים בהתנהלות היומיומית כדי לתת מענה לכל הצרכים העתידיים שלכם.



עיצוב מקלחת בדירת קבלן
תאורת מראה

דירת קבלן בהוד השרון - צילום: יונתן תמיר מעצבת שותפה: מירי בן חיים סטיילינג לצילומים: סטודיו - מלי קאי


איך להימנע מטעויות בתכנון נקודות חשמל בדירת קבלן

  • וודאו שגובה המפסקים מתאים לכל המשתמשים בבית וגם מתאים למצבי נגישות שונים

  • תמיד טוב להוסיף תאורת לילה להתמצאות בשירותים ובמסדרון

  • בתכנון תאורה בסמוך לארונות תבדקו את מרחק נקודת התאורה מדלת הארון, כך שהדלת תוכל להפתח מבלי להתקע במנורה שתתקינו.

  • שימו לב שכיוון פתיחת הדלתות מתאים למיקום המפסקים

  • התייעצו עם אנשי מקצוע מתאימים







לסיכום,

תכנון חשמל ותאורה בדירת קבלן לא חייב להיות כאב ראש. עם קצת תכנון מקדים, התייעצות עם מעצבת פנים מוסמכת ובחירה נכונה של פתרונות תאורה, תוכלו ליהנות מבית פונקציונלי, נעים, נח, אסתטי לאורך שנים. כך תוכלו להימנע משינויי חשמל בדירת קבלן, בהצלחה!


רוצים לבדוק את תכנון החשמל של דירת הקבלן שלכם?

 


Commenti


bottom of page